Na kvalitu lískových ořechů je třeba pomýšlet


Pokud existuje nějaký typický oříšek, pak je to zcela jistě lískový ořech. Tento skořápkový plod je natolik charakteristický, že si jej mnoho lidí pamatuje zejména z jedné úspěšné české pohádky. Co vám však tento plod může ve své podstatě nabídnout? Bude to přínos pro zdraví nebo spíše dobrá chuť? A co kdybyste zjistili, že to bude obojí? Tímto by se atraktivita tohoto ořechu zajisté ihned zvýšila, a není se čemu divit. Když záležitost, která prospívá, je navíc i určitým způsobem příjemná, a to třeba právě v rámci chuti, je to ihned věc, o kterou se vyplatí stát.

hromada lískáčů

Poznejte pravý smysl konzumace ořechů

Skořápkové plody jsou k mání v mnoha variantách. Jednak je možné konzumovat třeba takové arašídy, jednak také celou řadu ořechů. Právě proto se vyplatí o každém typu něco vědět. Zatímco líska je specifická svou chutí a vůní, vlašáky zase zaujmou svou dostupností a nízkou cenou. Kešu zase vyniká v tom, že je nasládlý, což z něj dělá velmi atraktivní potravinu pro mnoho lidí. Takto by se dalo pokračovat u všech různých skořápkových plodů. Zajímá-li vás právě líska, je třeba podívat se na podstatu tohoto plodu trochu blíže.

lískový ořech

Jaké účinky, vlastnosti a výhody lze očekávat právě u lísky?

  • Bohatý zdroj kalorií = na 100 gramů je možné očekávat 628 kcal, což je opravdu pořádná porce energie, která vystačí i na celé odpoledne
  • Snižování LDL cholesterolu = ze dvojice je právě tento typ cholesterolu ten „špatný“, tedy je dobré se snažit o jeho snížení
  • Jsou významným antioxidantem = mohou se tedy podílet na vychytávání volných radikálů, tedy látek, které mají co dočinění s oxidačními reakcemi v těle

Tyto všechny výhody zní velmi zajímavě, ale je třeba myslet na to, že pro dobré trávení je třeba tyto plody namáčet. Ačkoliv se tím podstatně zlepší možnost trávení, je bohužel pravdou, že plody se hned stanou méně atraktivní.