Jednou z výhod zářivek je, že vám mohou nabídnout jiné světelné podmínky, než jaké můžete očekávat od vláknových nebo LED diodových žárovek a svítidel. Proč tomu tak je? Je to způsobeno odlišnou technologií, v podstatě na hony vzdálenou oběma zmiňovaným typům osvětlovací techniky.

architektura

Jiný typ světla, podobný výbojkám

V zářivkách se vyskytuje směs plynů a kovových par, které se po zapálení dvěma elektrodami uvnitř trubice vznítí ve formě výboje, vyzařujícího většinou ultrafialové paprsky. Ty následně dopadají na tenkou vrstvičku luminoforu, jež UV záření absorbuje a zároveň vydává světlo.
Tento princip je znám již desítky let, využívá se i ve výbojkách a jeho významnou předností je vysoký světelný výkon. Chcete-li dobře vidět na práci a důkladně vyplnit umělým světlem prostor místnosti, sáhněte po kruhové nebo lineární či kompaktní zářivce .

Zářivky jsou někdy výhodnější

Bude to znít možná podivně, zvláště lidem, kteří mají své špatné zkušenosti se starými zářivkami, ale ty současné výrobky s nimi mají společný jen prvotní princip. Jde především o moderní elektronickou formu předřadníku, v konstrukci moderních svítidel tohoto typu odpadá tlumivka a startér a průvodní jevy ve formě nepříjemného bzučení a blikání již nepřichází v úvahu. Máme tedy před sebou inovovaný výrobek s tradiční technologií, prověřenou mnoha lety bezpečného provozu.

osvětlení kuchyně

Životnost – ta je u moderních svítidel vyšší a je téměř srovnatelná s LED diodovými konkurenty. Z tohoto důvodu mají stále své platné místo ve výrobních halách a dalších průmyslových objektech.

Typ světla – to je na rozdíl od bodově směrovaných LED diod plošně orientované, snadno pokryje větší prostor rozptýleným intenzivním osvitem, což je zapotřebí především na pracovištích. Tam zkrátka nemají takové uplatnění bodovky a směrová svítidla nasazovaná v domácnostech. Své místo však nachází i na domácích pracovištích, zejména v kuchyních a dílnách.